Gluten·Schildklier

Moet ik glutenvrij gaan eten als ik hypothyreoïdie heb?

Het is nogal wat om glutenvrij te gaan eten. Het houdt in dat je heel veel niet meer mag eten. Geen spontane acties maar heel bewust zijn met wat je eet.

Ik ken mensen met glutenallergie of glutenintolerantie en dat is echt geen pretje….

Maar ik lees vaak dat mensen met Hypothyroïdie voor hun gezondheid beter glutenvrij kunnen gaan eten!

Gluten en Hypothyroïdie lastig en een ingewikkelde relatie?

Vaak worden mensen met Hashimoto geadviseerd om veranderingen aan te brengen in hun  levensstijl, zoals glutenvrije diëten, in de hoop moeilijke en verstorende symptomen te verlichten, zoals:

Vermoeidheid en traagheid
Verhoogde gevoeligheid voor kou
Constipatie
Onverklaarbare gewichtstoename
Spierpijn, gevoeligheid en stijfheid
Gewrichtspijn en stijfheid
Spier zwakte
Overmatige of langdurige menstruatie
Depressie
Het geheugen vervalt

Moeten alle schildklierpatiënten gluten vermijden?

Veel schildklierpatiënten vragen naar het verband tussen glutenintolerantie en hypothyreoïdie (met een traag werkende schildklier) en er zijn zeker veel internetbronnen die dit bespreken. Deze zijn vaak overtuigend omdat veel van dergelijke berichten worden ondersteund door mensen die de theorie ondersteunen met hun eigen soortgelijke verhalen, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat je leest over mensen die vonden dat dit niet het geval was.

Sommige online artikelen vermelden het feit dat een glutenvrij dieet een lagere ontstekingsreactie kan veroorzaken die vervolgens de ontsteking van de schildklier kan verminderen.

Dan zijn er groepen op facebook waar hypothyreoïdie-patiënten praten over een beter gevoel na een glutenvrij dieet te hebben gevolgd en natuurlijk zullen lotgenoten met schildklierproblemen willen delen wat voor hen heeft gewerkt in termen van hun oplossing voor een vermeende glutengevoeligheid.

Natuurlijk zullen degenen die glutenvrije producten of boeken promoten deze theorie graag ondersteunen en als je naar het onderwerp hebt gezocht op google.

Helaas is het meeste van wat je zult lezen en horen nog niet bewezen. Tot nu toe heeft nog geen wetenschappelijk feit aangetoond dat schildklierantistoffen genormaliseerd worden op een glutenvrij dieet.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen met hypothyreoïdie die gluten elimineren, zich misschien beter voelen:

  • Door over het algemeen een beter dieet aan te nemen en geen bewerkte voedingsmiddelen meer te eten, kunnen ze zich van nature gezonder voelen!
  • Het is niet ongebruikelijk dat mensen die grote veranderingen in hun dieet aanbrengen, tegelijkertijd gemotiveerd worden om een verbeterde levensstijl te hebben die waarschijnlijk meer groenten, minder vet en suiker bevat, meer lichaamsbeweging en misschien enkele supplementen. Hierdoor is het moeilijk om te zien wat precies helpt.
  • Hypothyreoïdie is een auto-immuunziekte, dus sommige patiënten hebben ook coeliakie die al dan niet is gediagnosticeerd. (1% van de algemene bevolking heeft coeliakie, maar tussen 1,5 en 3,8% van degenen met een auto-immuunziekte van de schildklier loopt dit op). Uiteraard zal eliminatie van gluten degenen met een dergelijk probleem helpen.
  • Mensen die pas schildkliermedicatie gebruiken, vergeten soms dat het enkele maanden kan duren om de juiste niveaus voor je te vinden. Dus het bereiken van het juiste niveau kan samenvallen met het hebben van een glutenvrij dieet.

Ik raad schildklierpatiënten nooit aan om een ​​glutenvrij dieet te volgen als een manier om hun schildklieraandoening te behandelen.

Gluten en Hypothyroïdie lastig en een ingewikkelde relatie?

Wat een beetje zonlicht ☀ al voor je doet!

Als de zon begint te schijnen gaat alles beter! Je staat makkelijker op uit je bed en je hebt er weer zin! Je pakt eerder de fiets dan de auto of gaat een stuk wandelen. De mensen zijn prettiger in de omgang en in deze tijd van Corona zijn we er ook helemaal klaar voor…

Leuk weetje! Katten hebben 2 schildklieren. Dat is handig!

Katten hebben 2 schildklieren, gelegen langs de luchtpijp in de hals. Normaal zijn ze niet te voelen, maar bij oudere katten kan een vergroting van één of beide schildklieren optreden. Vaak is de schildklier dan wel door de dierenarts (duidelijk) te voelen. In 98% van de gevallen is dit een goedaardige vergroting.

Brainfog Disbalans Euthyrox Feelgoodhormonen Funny Gezondheid Gluten Hersenen Hersenmist Hormonale disbalans Hormonale onbalans Hormonen Hormonen in balans Hormonen uit balans Hormoonbalans Hormoonschommelingen Huisarts schildklier Humeur verbeteren Hyperthyreoïdie Hypothyreoidie Hypothyroïdie Immuunsysteem Levothyroxine Menstruatie Menstruatie en geheugen Menstrustiecyclus Onbalans periodebrein Schildklier Schildklieraandoening Schildklier en griep schildklier en immuunfunctie Schildklier en immuunsysteem Schildklier en Vitaminen A Schildklierklachten Schildkliermedicatie Schildklierproblemen schildklierwaarden Slaap en immuunsysteem Stress verlichten T4 Vitaminen A Vitaminen d Wandelen Wandelen en hormonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s